Blog170px diy150px tante170px cv170px

fredag den 16. september 2011

Lav dine egne æsker

Jeg har lavet æsker efter mål, så de lige passer ind i mit karlekammerskab. De er selvfølgelig beklædt med lyseblåt, prikket tapet, min favorit!


Æsker lavet af rigtigt æskepap er ligeså gode som dem der kan købes i dyre domme i interiørforretninger.
Det er nemt at lave simple æsker selv.
Bestem ønsket bredde, højde og dybde og find pap til at lave dem af.

Æskepap er desværre svært at få fat i efterhånden.
Jeg går op i at spare og genbruge og jeg har derfor benyttet tilbudsskilte af 1,5-2 mm pap fra supermarkeder i stedet. Spørg i det lokale supermarked om du må få de brugte skilte, men vær opmærksom på at ofte er det sælgeren af det pågældende produkt der sørger for skilte og derfor tager dem med sig igen når kampagnen er ovre, og at det derfor måske bedre kan betale sig at henvende sig direkte til virksomheden. Jo større ark, jo bedre!
Ellers forhandles æskepap af CreativPapir (findes ikke p.t. på hjemmesiden, men jeg tror de har det, send evt. en mail) og Av Form. Endelig er der håndarbejdsmesser, hvor Creativ Papir plejer at være repræsenteret.
Når mål og pap er i orden beregner du hvor store og hvor mange stykker der skal skæres.

Konstruktionen skal forstås således at du indsætter dine egne mål i stedet for "højde", "bredde" og "længde". Eksempel:
Din æske skal være 20 x 30 cm og pappet er 2 mm tykt.
Æskens bund bliver så (30 cm minus 2x2 mm =) 29,6 cm lang og (20 cm minus 2x2 mm=) 19,6 cm.

Bunden skal være mindre for den så ligger "indeni" æskens sider hvilket bliver pænest udefra.

Vil du have låg på æsken? Du kan f.eks. lave et vip-låg. Så skærer du blot et stykke der er længde gange bredde, uden fradrag, da det skal ligge ovenpå æsken.

Du kan også lave et seperat låg efter samme princip som selve æsken.
Der er tillagt 1 ekstra milimeter hele vejen rundt for at gøre plads til tykkelsen på lim og tapet for at æskens låg ikke skal gå for stramt. Hvis du bruger skumtapet eller andet meget tykt papir, kan du eventuelt tillægge ekstra mellemrum.

Delene skæres ud med en skarp hobbykniv langs en stållineal for det bedste resultat. Det er vigtigt at skære langs linealens ryg.
Det kan være en hjælp at skrive på delene hvad det er.
Delene limes sammen.

Hvis du vælger et vippelåg laver du "hængslet" af tyndt, vævet stof, som du monterer låget med, når æsken er limet sammen.

Mht. til lim er det ikke helt ligemeget hvad du bruger;
Bogbinderlim er rigtig godt til at samle selve æsken. Det er dog lykkedes med trælim før, men jeg synes bogbinderlim er nemmere at arbejde med. Bogbinderlim forhandles hos Creativ Papir og Av Form.

Smør lim på skærekanter og modtagerflade, vent nogle sekunder og tryk så delene sammen.
Jeg synes det er lettes at starte med at klistre længdesiderne på siden af bundstykket og støtte dem op af noget vinkelret mens det tørrer. Derefter kan du klistre breddestykkerne på "enderne" med lim på alle 3 kanter på en gang. Pres det sammen et minuts tid så limen binder ordenligt.
Låget samles efter samme princip.
Overskydende lim fjernes med en fugtig klud.
Lad limen tørre grundigt! Gerne til næste dag.


 Printet pap fra supermarkedet skal helst males med hvid grundmaling når æsken er samlet, eller beklædes med hvidt papir for at forhindre at trykket skinner igennem det valgte papir/tapet. Det er i det hele taget en god idé at grundmale, så fæstner klisteret bedre.
Nu skal æsken beklædes:
Du kan beklæde med papir af mange typer, og selvom der findes rigtig meget flot gavepapir er det ikke anbefalelsesværdigt. Det er simpelthen for tyndt.
Tapet er det mest anbefalelsesværdige, det bliver en ren fornøjelse at beklæde din æske med tapet, det går så let som en leg! Tyndt papir derimod skal behandles meget, meget forsigtigt. Det tager hurtigt imod fugt og bliver derfor bølget og går i stykker mellem hænderne.
Du kan også vælge at beklæde med bogbinderlærred, det er rigtig godt at arbejde med og fås i mange farver, men det er meget følsomt overfor lim på stofsiden.

Til at beklæde med er klisterlim at foretrække.
Klisterlim kan du lave ved at blande tapetklister og bogbinderlim.
Brug ikke ren bogbinderlim til at beklæde med, det rækker ikke så langt og når at fugte papiret for meget i et for tykt lag inden hele fladen er bestrøget med limen. Et alternativ er at fortynde bogbinderlim med vand, meeen jeg synes det bliver for vådt. Tapetklister ligeså.
Derfor er den tyktflydende blanding af bogbinderlim og tapetklister ideel, synes jeg.
Brug en spatel (helst plastik) til at påføre papiret på æsken med, arbejd hurtigt og skrab alle luftbobler væk med det samme.
Jeg synes det er lettest at skære et stykke papir i æskens højde + ombuk der kan nå hele vejen rundt + et lille overlap. Det kan være et puslespil og du må prøve at måle dig frem.
Til låget finder jeg det lettest at skære et stykke i (lågets længde + 2x lågets højde + ombuk) x (lågets bredde + 2x lågets højde + ombuk).

Start med at lime papiret på de store flader, lad det tørre lidt og arbejd så rundt om hjørner og kanter. Brug spartlen flittigt og husk at tørre overskydende lim af undervejs. Jeg fandt det nemmest at bruge min lille, spidse broderisaks til at klippe ind til hjørnerne.


Husk at reducere mængden af papir hhv. øverst udenpå æsken og indeni kanten af låget, da den ellers kan "gå stramt".
Vær nøjagtig, det betaler sig!

Du kan også beklæde æsken indeni, men det hvide æskepap eller det hvidmalede skiltepap kan være ligeså fint.

Nu har du din helt egen, unikke æske efter mål!
Du kan yderligere avancere med skiltebeslag, et greb, pynte med decoupage eller noget helt andet! Kun fantasien sætter grænser.

Du kan også beklæde købte æsker, skotøjsæsker og meget andet på denne måde!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar