Blog170px diy150px tante170px cv170px

torsdag den 3. januar 2013

Kære alle sy-begyndere
"Godt værktøj er det halve arbejde" står der på pakningen til de strikkepinde jeg har købt idag. Men det gælder altså mere end strikkepinde. 
Det gælder også symaskiner. Det betaler sig at købe en ordentlig maskine.
Jeg har allernådigst fået lov til at låne afdelingens symaskine med ned på stuen idag. 
Kors, den er dårlig! Den har nok ikke været så dyr, da det er en temmelig skrabet model, men det er ikke antallet af sømme og dimser det handler om. Det er plastic. Plastic hele vejen igennem!
Jeg skulle sy ganske lidt. Den kunne ikke engang spole ordenligt. Jeg måtte vinde op på spolen i hånden.
Jeg sad og tænkte: "alle dem jeg har mødt der siger de ikke kan lære at sy, dem der siger de er elendige til det, dem der helst syr i hånden"... Det gik op for mig, de har sguda aldrig prøvet at sy på en ordentlig maskine. Den gør arbejdet. 
Jeg er bare så priviligeret at være vokset op med velserviceret Pfaff symaskine og overlocker, der stod fremme, klar til brug.


Så kære, sy-begynder, der går ukrudt i den nysåede syglæde hvis du nøjes med en dårlig maskine. Lån dig frem til du ved hvad der virker. Investér i kvalitet. Den kan altså sælges igen.
Det var bare det, jeg ville sige.

14 kommentarer:

 1. Haha - sådan et hjem er jeg også vokset op i. Jeg har holdt nogle års sypause og har arvet en symaskine fra min kærestes familie. Den er desværre nogenlunde lige så god som den du har haft glæde af i dag...

  SvarSlet
  Svar
  1. Æv æv. Men så ved du da hvor "fejlen" er :)

   Slet
 2. Det er så rigtigt. Jeg underviser i syning og oplever desværre ofte at folk møder op med deres seneste køb fra Aldi (ikke et ondt ord om Aldi). Det er bare så meget sværere at sy pænt på en dårlig maskine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nemlig. Pengene er bedre givet ud til en gammel tung model fra genbrug + eftersyn, end en fra hvilket som helst unavngivet supermarked :)

   Slet
 3. Kære T B

  Tak for at du viser mig hvordan verden ser ud derfra hvor du sidder. Alle gode ønsker for det nye år og hvor er det rart at se at du syr. Og du har nok ret. Uanset hvad jeg har syet, bliver altid mere vellykket hjemme hos mor og bernina end på det halvdårlige apparat jeg har kunnet låne mig til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak. Jeg er glad for der er nogle der gider kigge med :) Ja, godt grej er altså det halve arbejde!

   Slet
 4. HØRT!

  Jeg har haft kørt et "Kend din symaskine" kursus, hvor jeg gik folks maskine igennem med dem, og viste dem hvad den kunne... og i nogle tilfælde måtte jeg simpelthen sige at jeg ville anbefale dem at købe en ny! Faktisk er de dårlige, billige maskiner ofte alligevel så dyre, at man for samme penge kunne få en brugt eller demo-model. Der findes flere steder på nettet hvor den slags kan købes, og de er endda kigget igennem af en symaskinekyndig inden.

  (er vokset op med Husquarna. Det er endda stadig den jeg syr på i dag).

  SvarSlet
  Svar
  1. Det sandeste der er sagt! Pengene er bedre givet ud i genbrug. Ofte sidder der en gammel maskin-klog mand/kvinde i baglokalet på frivilligt arbejde og tester og efterser. Det er tit den bedste service -i hvert fald i Jylland ;)

   Jeg syr også på min Mormors maskine fra da min mor var barn. :) Dog har jeg investeret i ny (brugt) Bernina overlocker.

   Slet
 5. Jeg kan kun give dig ret!
  Og uh sikke et lækkert hjem, mht til udstyr altså, du er vokset op i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep, på mange måder. Indtil jeg var 10, boede jeg i hus med kreaværelse <3

   Slet
  2. Jeg købte en rar ny Bernina i sommers, den er opkaldt efter den jeg har syet på i Frituren og hedder Bernie. Nej, hvor originalt.

   Jeg drømmer om ny kontorplads hvor min maskinpark kan folde sig ud!

   Slet
 6. Hvor har du bare ret. En ordentlig maskine er nødvendigt, så hellere en god brugt kvalitets maskine end en ny billig af slagsen. Regel nr 2 er så " at det du syer idag, skal du ikke have på imorgen " Det prøver jeg at lære mine døtre. Tit mener de, at tingene skal gøres færdig, før de får begyndt og så ender den med noget de alligevel ikke gider bruge. Så hellere bruge lidt ekstra tid, så det bliver en succesoplevelse og sy lysten bevares.

  Kh Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt vildt god "regel nr. 2"! Den har jeg aldrig tænkt over, på den måde, men det er jo så rigtigt!

   Slet