Blog170px diy150px tante170px cv170px

lørdag den 22. oktober 2011

Skadedyr?

Igår da jeg gik hjem kom der et dyr der lignede lidt en mus trippende på fortovet lige ved Ingerslevs Boulevard.
 Der plejer ikke at være "vilde" dyr frit i byen, slet ikke midt på fortovet og slet ikke i dagslys!

Den kom helt tæt på mig, 5 cm fra min støvle, hvilket virkede meget unaturligt. Jeg kunne se den havde et problem med det ene bagben og besluttede at den ikke skulle gå rundt der og risikere at lide.

Hvis det var en rotte skulle den heller ikke gå frit, da den kan sprede sygdomme og ødelægge ejendommene. Den krabbede sig baglæns på fliserne, og kunne gætte er der måtte være noget galt. En ældre dame stoppede og spurgte om det var mit kæledyr, og hun havde også ret i, at det ikke lignede et dyr der havde boet i naturen. En dame med en barnevogn stoppede og vi snakkede om hvad man skulle gøre ved den stakkels mus, for det var synd at lade den gå forvildet rundt på frederiksbjerg. Den var tydeligvis ikke i stand til at gemme sig som en normal vild mus ville gøre. Den gik forholdsvist langsomt ned under en bil, over på den anden side af gaden og sad på skift ved bilens fire dæk. Det var meget mærkeligt.
Damen med barnevognen sagde at hun gerne ville hjælpe men hun blev nødt til at gå ellers begyndte barnet at græde, men hun gav mig en stofble til at tage musen op med, så jeg ikke skulle røre ved den. "Hvor er det sejt du gør det!" -sagde hun. Jeg blev glad.
Med det samme mødte jeg nogen af mine bekendte der bor overfor os som hjalp med at fange musen og finde et telefonnummer til falck, som har dyreambulancer som ville kunne fortælle hvad jeg skulle gøre. Jeg fik fanget musen i stofbleen og tog den med hjem og ringede til falck som henviste mig til dyrenes beskyttelse som henviste mig til Silkeborg dyrehjælpestation.

Jeg fik af vide at hvis benet var brækket var der ikke noget at gøre, så skulle den aflives. Men jeg skulle se tiden an og se om den kom sig.

Jeg har søgt på nettet efter alle arter af mus og rotter (og dværghamstre og chinchilla og bisamrotte osv som folk har gættet på) og kigget i en naturfører-bog uden at være sikker på hvad for en det er.  Igår synes jeg det lignede en rotte, idag synes jeg det ligner en mus. Benet er ikke blevet bedre, det slæber efter kroppen og tæerne bøjer ind under foden. Den har spist et stykke brød men jeg kan ikke få den til at drikke hverken vand eller mælk. Den spiser heller ikke æblestykker, så jeg er bange for den ingen væske får.
En veninde på facebook med viden om rotter har givet anvisninger på hvordan jeg kan se om den lider eller er afkræftet, ved om den spiser og vasker sig, men jeg kan ikke se nogen af delene, så jeg er virkelig meget i tvivl om, om jeg skal lade den leve. Jeg har helt ondt i maven ved tanken om at den har ondt, jeg kan ikke tåle at se dyr der mistrives.
 
Nu er Johnny (ja det hedder den nu) flyttet over i mit store knappeglas, hvilket var det eneste jeg kunne komme i tanker om den kunne være i uden at kunne kravle ud.

Knapperne er så midlertidigt flyttet over i en margretheskål, og jeg kan i den forbindelse konstatere, at jeg har omtrent 3 liter knapper.

Er der mon en blogger der ved noget om gnavere der kan sige mig om den skal aflives eller hvor længe jeg skal prøve at se tiden an?

5 kommentarer:

 1. Hej. Den ligner ret meget en Dego. http://www.dyrenes-forum.dk/degu.htm
  Min eks-kæreste og jeg købte engang sådan nogle små nogle. De var ret pinky & brain agtige og bed meget, men der er jo forskel på de små... Håber den lille fyr bliver rast igen!
  Mvh Thit (thitbirk@gmail.com)

  SvarSlet
 2. Eigh hvor er du et fint fint menneske, jeg vil ønske at Johnny overlever fordi det er da den fineste historie i vernenen. (jeg er mor og gravid, så alle historier om bamhjertighed går lige i hjertet på mig.)
  -Jeg ved ikke noget om mus og rotter, syntes ikke det ligner en rotte, de er totalt store og klamme og har lange tænder, Johnny er sød, men mener at de spiser kød? ej det lyder åndsvagt... måske korn. fløde? ej ved intet vil bare gerne hjælpe Johnny.

  Måske er det forsent, har du ham stadig eller er han død?

  SvarSlet
 3. Hvis benet bare slæber efter kroppen har den jo ondt. Men håber da du fik den til dyrlægen for at få at vide med sikkerhed om benet var brækket så det rette kunne gøres. Hvis en hund eller kat slæbte et ben bagefter sig ville man jo ikke være i tvivl om at det var i smerter og afsted til doktor dyr med det samme, så hvorfor denne tvivl ved en mus/rotte. Håber den har helet eller blevet humant aflivet for ondt det må den have haft.

  SvarSlet
 4. Til Anonym:

  Den helede, heldigvis! Jeg havde musen boende i et stort glas med mad, vand og stof at gemme sig i. Pludselig var den væk! Den var simpelthen hoppet op af det meget høje, indadbuende glas og har være tpå fri fod siden. Og jeg skal love dig for, at den er rask, den har været de mest mystiske steder i køkkenet, og selvom jeg har sat en human musefælde op, gik den ikke i den. Men den har spist lidt af hvert i køkkenet. Planen var at fange den og sætte den fri i skoven, men nu er jeg flyttet fra lejligheden.

  SvarSlet
 5. Hahahahahhahaha det er da bare for sjovt- altså det sidste. Mon den bare snød dig, så den ku få en lejlighed? Hvor fint at benet er helet, og hvor vildt, at du ikke er ved at dø af skræk over sygdomme og bare mussepanik i det hele taget. Troede ikke jeg var bange for den slags, men opdagede en dag, hvor der løb en rotte forbi foran mig, at jeg er tegneserieræd for den slags!

  SvarSlet