Blog170px diy150px tante170px cv170px

tirsdag den 28. august 2012

Beskyt tøjet

Det er ikke nogen nyhed at jeg foretrækker gammelt tøj. Eller tøj i gammel stil. Altså ikke bare sidste sæsons mode, men 60-70 år gammel mode. Men måske er det en nyhed at bæredygtighed ligger mig meget på sinde. Jeg har skrevet lidt om det tidligere, men ikke så meget som om tøj.
Bæredygtighed handler for mig bl.a. om at bruge uden at misbruge eller overforbruge. Og at passe på hvad man har. Det går rigtig fint i spænd med min lyst til at bruge det gamle tøj både til hverdag og fint brug, samt at det tøj jeg selv fremstiller er gennemarbejdet af gode materialer og derfor kan bruges i årevis. Lidt ligesom under krigen.
Ja, vi skal vel til det. Svedpletter. Hvad gør man? Det ødelægger i hvert fald mit lyse tøj. Jeg håndvasker alt mit uld og silke og det fjerner ikke skjolderne. Dertil kommer, at jeg tror pletterne sætter sig rigtig godt fast fordi jeg er alene i min husholdning og der derfor går lang tid mellem vaskene i maskine.
Sved er en slags fedtplet (ikke at jeg kender til det kemiske omkring denne slags plet, men jeg skal nok læse op på det), og fjernes derfor ved meget høje grader, ligesom andre oliepletter. Men mindstedelen af mit tøj kan tåle f.eks. 60 grader.

Derfor går jeg varmt ind for forebyggelse, ved f.eks. at bruge ærmeblade.
Jeg kan huske at jeg har læst tip i dameblade om at klippe et trusseindlæg over og bruge et halvt klistret i blusen under hver arm. Jeg har faktisk ikke afprøvet det, men det lyder smart, hvis det kan skjules. Lige bortset fra at det jo har en plastikunderside og jeg ikke ved hvad oversiden er, men huden kan nok ikke ånde og svedproduktionen øges derfor.
Det samme der sker hvis jeg går i tøj af kunststof!
Til min dejlige hjemmestrikkede jumper har jeg derfor lavet ærmeblade af bomuld der kan knappes af og vaskes i maskinen. Jeg håber det vil forhindre skjolder under armene.

Hermed en lille guide til at udstyre dit tøj med hjemmelavede ærmeblade:


 Tegn armhulen af

Ret den til så den bliver mere måneformet end retvinklet.
Klip i en fold så "månen" bliver symmetrisk.

Klip den med ½ cm søm i stoffet 8 gange.
Sy buerne sammen parvist, 2 sys hele vejen, 2 sys med vendehul.

Delene presses grundigt og delene sys sammen parvis ret mod ret.
Husk det kun er ½ cm søm

Klip trekantede hak i kanten næsten helt ind til sømmen hele vejen rundt og vend ærmebladet.

Pres ærmebladet og sy vendehullet sammen med madrassting.

Sy små trykknapper i både bluse/kjole og på hver ende af ærmebladet.


 Så kan ærmebladet knappes af og på, så bluse/kjole kan vaskes skånsomt og ærmebladet kan få de 60 graders no-mercy-vask.

Jeg håber dette kan inspirere til at bevare det nye, fine tøj og passe ekstra godt på det gamle der trods alt har overlevet både krig og fuldautomatiske vaskemaskiner!

5 kommentarer:

  1. Faldt lige for stikordet om bæredygtighed og læste dit indlæg. Thumbs up til CO2-neutralt genbrugstøj herfra.. Angående tippet med et lille trusseindlæg som ærmeblad - det må da være et frygt-scenario at limen svigter og der kommer et trusseindlæg kravlende ud af ærmet!

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har fuldstændig ret! Det er også derfor jeg ikke har turdet prøve. Så stoler jeg alligevel mere på hjemmegjort med trykknapper ;)

      Slet
  2. Sikke smarte ærmeindlæg du har lavet der Cille - jeg har længe kigget efter et par, men de eneste jeg er stødt på i butikkerne er dem til at klæbe fast indeni tøjet - så din ide med at sy dem selv er langt smartere.

    Lim + stof = bad idea, limen nedbryder stoffet, så det skal man holde sig langt væk fra. Nej - de hjemmesyede, det er vejen frem!

    SvarSlet
  3. Og så må vi vel lige ind på, at bruge trusseindlæg ligesom ødelægger den bæredygtige idé.Lækkert trick med ærmedims i sammefarve. Thumps up for din ihærdig- og tålmodighed.

    SvarSlet
  4. Så fin DIY på de ærmeindlæg. Jeg har prøvet de engangsting man kan købe, men det her er da meget lækrere.

    SvarSlet