Blog170px diy150px tante170px cv170px

tirsdag den 24. januar 2012

Bæredygtigt beklædningsdesign

Jeg vil gerne fortælle om en mærkesag der fylder meget i mit liv. Nemlig miljøhensyn. Jeg er blevet opdraget med et helt naturligt forhold til miljø og natur og har lært at spare på ressourcer og undgå forurening. Da jeg var barn handlede det om ikke at smide affald i naturen. Hvis man gjorde det, var man et miljøsvin! Idag er det den største naturlighed at benytte skraldespande og i øvrigt slukke for vandet, lyset og varmen, men jeg har oplevet at gør man mere end det, såsom at konsekvent vælge økologiske madvarer, undgå kød, benytte offentlig transport o.lign er man en øko-freak eller en hippie.
Jeg er dødtræt af det fodformede image mange prøver at pådutte mig (og ligesindede). Jeg går 100% ind for økologi på høje hæle og prøver at flytte verden en milimeter hen mod et moderne grønt image hver dag. Det er noget jeg gør en dyd ud af at gøre fuldstændig u-helligt, anti-frelst og ikke-belærende. Jeg håber det lykkes nogenlunde.

Det bringer mig til indlæggets titel! Jeg fik i skolen stillet en beklædningsopgave med overskriften "bæredygtighed". Jeg havde allerede et had/kærligheds-forhold til den opgave. Øv for at jeg skulle til at redegøre for det, der er for mig så naturligt. Fedt at kunne gøre opmærksom på min personlige mærkesag!

Jeg fandt hurtigt frem til at genbrugstanken var noget jeg kunne retfærdiggøre i denne opgave. Jeg synes genbrug er helt fantastisk og har altid synes det. Alle led i hele genbrugstanken er win-win! Lige fra dem der afleverer ting, til dem der sælger og dem der køber. Fantastisk kultur vi har her i Danmark.

Jeg tænkte og tænkte og fandt frem til at genanvende gamle fine håndbroderede pudebetræk.
Da jeg arbejdede i Kirkens Korshær i Aarhus oplevede jeg ofte hvor betagede især kvinder er af de fine gamle håndbroderier der pryder det gamle sengelinned, men også at de lod det ligge på hylden fordi det ikke passer ind i et moderne hjem. Det har også ofte nogle forkerte mål til nutidens dyner og puder.

Jeg har designet en klassisk damebluse hvor jeg udnytter faconen på det fine håndbroderi som dekoration på ærmerne.








Blusen er en klassisk str. 38, forholdsvist løstsiddende og velegnet til hverdagsbrug. Dog er den let taljeret og feminin med brystindsnit, indsnit ved albuen og en klædelig bådformet halsudskæring. Der er brede belægninger i stedet for oplægning hvilket gør den lidt mere eksklusiv i udtrykket og måden den "falder" på.

Jeg tænker på at udlodde blusen i en give-away her på bloggen for at skabe lidt opmærksomhed på bæredygtighed og at det ikke behøver være så fodformet! Så er det sagt.

5 kommentarer:

  1. Jeg er med på mde fleste af dine ideer.

    Jeg laver oftest "genbrugsdesign", når jeg er kreativ. Gammelt & nyt sammen. Og elsker det.

    Glædelig tirsdag.
    Kirsten

    SvarSlet
  2. Jeg er fuldstændig enig med dig – og jeg mener faktisk, at designere (ikke mindst industrielle designere, men også alle mulige andre slags designere) har en enormt vigtig samfundsmæssig opgave her, som består i at udvikle artefakter, teknologier, mode og fremgangsmåder, der gør op med det usexede image og hørmen af lunkent sellerivand,som mange mennesker synes, der har med øko- og bæredygtighed at gøre...

    SvarSlet
  3. Kisser - genbrugsdesign er kommet for at blive! Jeg er ikke et sekund i tvivl. :) Gammelt og nyt sammen er bare så meget "mere" end masseproduktion.

    Jannie: Spot on! Det er lige præcis hvad projektet her handlede om. Det er en fælles opgave, og det er uundgåeligt for morgendagens designere at tage stilling til miljøet og bæredygtighed i sin helhed når der skal designes nyt. Fedt, at jeg ikke er den eneste der kan se det! :)

    SvarSlet
  4. ... og i øvrigt er det meget fint og poetisk, hvad du har gjort med blusen...!

    SvarSlet
  5. Fantastisk fin bluse! Skøn ide med at omforme og ændre et produkt til noget andet! Og godt med gode ideer til os mere ideforladte! Næste gang lader jeg ikke det sengetøj ligge!

    Mvh
    Thit (thitbirk@gmail.com)

    SvarSlet